luni, 6 august 2007

ziua 14

Val Chiavenna-Lugano(Elvetia)-Ponte Tresa(Italia) (100 km)

De ieri suntem deja in regiunea Lombardia. Aici chiar daca suntem in zona montana, clima este influentata de Marea Mediterana. E mult mai cald iar vegetatia are de asemenea influenta mediteraneana. Bicicletele curg linistite pe soseaua ce merge pe malul vestic al lacului Como. Peisajul este superb. De jur imprejurul lacului sunt versanti abrupti de munte, iar localitatile de pe mal se aseamana oarecum cu Monte Carlo. Este cald si bine iar moralul echipei este bun. Pana la Menaggio unde vom parasi malul lacului pentru a trece granita in Elvetia, traversam vreo cinci tunele, cel mai lung dintre ele avand aproape 4 km lungime. Ajungem si la intersectia care ne arata ca mai avem 27 km pana la Lugano. De aici incepe o catarare peste versantul de langa lac. O panta nu prea lunga dar destul de inclinata ne ridica pulsul cu cateva zeci de batai. Coboram apoi si intram pe malul lacului Lugano. Trecem fara probleme prin vama de la granita, politistii de frontiera elvetieni fiind chiar de acord sa faca o poza cu colegul lor roman, Dan Garleanu. Soseaua care coboara in serpentine pe langa lac spre Lugano, unde acum cativa ani s-au tinut Campionatele Mondiale de Ciclism pe Sosea, ne aminteste de circuitul de Formula 1 de la Monaco, Monte Carlo. Lugano este un oras frumos si nici nu ai crede ca face parte din Elvetia cand vezi vegetatia mediteraneana de aici. Palmierii de prin oras te duc cu gandul mai degraba la Coasta de Azur. Cautam primaria orasului pentru a transmite mesajul nostru. O gasim nu fara dificultati, datorita strazilor cu sens unic de aici. Reusim sa luam si cateva cuvinte in album de la un reprezentant al primarului. Lasam cateva pliante si CD-uri cu fotografii la Centrul de Informare Turistica. Ne oprim la un suc iar dupa cateva minute doi tineri ne intreaba daca suntem romani. Sunt doi compatrioti de-ai nostri, ea din Iasi iar el din Sibiu care locuiesc de foarte mult timp in Elvetia. Se bucura ca au intalnit patru romani in Lugano. Compatriotii pe care i-am intalnit pana acum au fost extraordinari si am simtit caldura din sufletul lor si un mare dor de casa care era amplificat de intalnirea cu noi. S-au bucurat cu totii si ne-au felicitat ca, prin actiunea noastra, contribuim la o imagine pozitiva asupra romaniei in Occident. Ne continuam apoi drumul care ne duce inapoi in Italia. Dupa cativa kilometri ne cazam la un hotel la iesirea din Ponte Tresa. Patronul de aici a fost ciclist de performanta si a organizat un Fan Club al ciclistului Stefano Garzelli, castigator al Turului Italiei. Seara adimiram frumusetea lacului Lugano. Maine vom pleca spre Torino. Speram ca vremea va tine in continuare cu noi.
Lacul Como

La vama elvetiana
In fata primariei din Lugano

Fan Club Stefano Garzelli

4 comentarii:

Anonim spunea...

Bravo baieti!Va urmaresc(cel putin cu cititul si cu gandul) de cand ati plecat...pot sa spun ca sunt mandra ca va cunosc!Eu,oameni pe care nu-i cunoasteti...toti va tinem pumnii.Sa aveti drum bun!

zonconel spunea...

Stirea despre turul protagonistilor nostri si o declaratie a "sefului" Daniel apare pe situl in limba romana a primariei din Torino

http://www.comune.torino.it/ro/romani/drum-spre-europa.shtml

Auditie placuta!

zonconel spunea...

temerarii nostri ..s-or mai fi plictisit si ei de pedalat si se pregatesc pentru o varietate in programul lor ..o intalnire cu La Dame Blanche ("Doamna Albă") ..din pacate vremea s-a gandit sa le incurce oleaca planurile si arunca o ploaie marunta peste Chamonix.

Escaladare placuta si reusita!
Mont Blanc, sosesc baietii !

lucianarhire spunea...

Sebica tata bagati tare ca nu o sa va para rau cand va intoarceti. Bafta multa si sanatate.